counter hit make

Den norske likhetsskolen

Av og til forstår jeg ikke hva folk tenker når de mener at alle elever skal ha like utfordringer på skolen. Jeg forstår ikke at noen kan mene at det er bra for hverken de "smarte" eller de med "andre evner" å bli stilt like høye krav til.

Jeg mener ikke at man skal kjøre "Mensa-barna" hardt til klokka elleve om kvelden (vanlig i Japan), og jeg mener heller ikke at vi skal gi opp dem som har lett for å komme til kort. Derimot mener jeg at de som blir fort ferdige med matteoppgavene kan få gå videre, ikke bli gitt oppgaver på samme nivå. Det er fryktelig kjedelig å gjøre noe man kan på nytt og på nytt. Mange av disse barna er også veldig, veldig lærevillige. De elsker å bli gitt nye utfordringer, det er det de trives med. Det må være mulig å finne en balansegang mellom ønsket lærdom og press.

Aftenposten skrev tidligere i uken om Grunde på ti år, som ble utredet som 7-åring fordi han var så smart. Det vil si at hans smarthet skapte mistanker om at det eksisterte en slags diagnose (noe han ikke hadde, han er bare - smart).

Mestringsfølelse er også viktig hos barna i den andre enden av skoleflinkskalaen. Å alltid bare være middelmådig i alt, er ikke så gøy det heller. Hva med å gi disse barna utfordringer de har mulighet til å klare?

Jeg ser poenget med at alle skal ha like muligheter, men slik er det i en ideell verden. Før var det også fare for at mennesker med f.eks. dysleksi ble satt i "hjelpeklassen", og det ble ikke oppdaget før de var voksne at de hadde intelligens over gjennomsnittet. Slike ting er skumle, men jeg tror ikke at løsningen er at alle skal ha klin lik undervisning.

For et års tid siden leste jeg en artikkel om norske ungdommer som gikk på kostskole i utlandet (etter eget ønske), fordi den norske skolen ikke vil gi utfordringer. Da kan vi sitte her og klage over Pisaundersøkelser.

Når barn VIL lære, kan vi ikke lære dem da?

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Dronningpresidenten

Dronningpresidenten

35, Rygge

Djevelsk god tid. Engasjert i politikk, med hjertet på venstresida. Skriver om fortid og framtid. Delvis anonymt, det er noen tekster det er skummelt å legge ut.

Kategorier

Arkiv

hits