counter hit make

Luftes for 350 kr timen

Jeg visste det sto dårlig til på mange sykehjem rundt omkring i landet. Jeg visste også at mange er nødt til å være inne store deler av dagen, enten fordi det ikke er tilrettelagt for å være ute i området, eller fordi de ansatte aldri har tid. Likevel føles det ekstra sårt når pensjonister leier private omsorgsbyråer for å komme å trille tur med dem. Det offentlige har ikke anledning til å la dem få frisk luft.

Som student har jeg jobbet på sykehjem, sammen med disse utrolig travle folkene. Vi hadde aldri tid til å ta med noen av beboerne ut (ikke var det noe særlig å ha dem ute der heller). Likevel var det alltid tid til å komme for tidlig til rapporten (hver eneste dag), og det var også tid til å sitte litt lenger enn rapporten (også hver dag), sånn før en begynte å arbeide. For meg som student var det vanskelig å forstå hvorfor absolutt alle må ha opptil en (ja, i hjemmesykepleien var det av og til opp til to) timer med regelrett dødtid mellom vaktene.

Nå får jeg sikkert kjeft fra andre i helsevesenet, men det får jeg tåle. Dette er noe jeg har tenkt mye på.

Ved primærsykepleie og skriftlig rapport, vil rapporttiden kunne gå kraftig ned. Det at pleierne faktisk dokumenterer underveis gjør rapporten effektiv og sikker. Dette har blitt gjennomført mange plasser allerede, men man har som alltid innkjøringsproblemer. Tross alt er denne tiden av dagen en veldig hyggelig tid, der man treffer sine medarbeidere, og man får ofte en god og faglig diskusjon.

 En del pleiere har også veldig liten erfaring med databruk, og synes det er slitsomt å skrive for pasientene sine. Kanskje føles det også litt skummelt, i og med at all informasjon blir lagret. Dette i motsetning til den muntlige rapporten, som ikke blir lagret noen steder. Det heter seg at det som dokumenteres muntlig også skal være skriftlig, men all erfaring tilsier at slik dokumentasjon blir ufullstendig. Bare i løpet av min korte studenttid har jeg flere ganger opplevd at informasjon forsvant, enten ved en forglemmelse, eller fordi rapporterende pleier har en annen vekting enn foregående.

(Som pasient føles dette uprofesjonelt, og temmelig skremmende. Min sønn hadde kastet opp i flere dager før han ble lagt inn på sykehus, der han fikk penicillin på grunn av en lungebetennelse. Etter noen dager ville de skrive han ut fordi de trodde oppkastet kom på grunn av antibiotikaen. Da hadde de "glemt" at det han faktisk kom inn med var oppkast, og kraftig dehydrering. Jeg måtte minne dem på det, og da ville de ikke slippe han før han faktisk tok til seg (flytende) føde.)

Når man har vel innført dette, så mener jeg at det vil oppstå lommer av tid der man faktisk har litt bedre tid til pasientene. Det offentlige burde også bidra til å bygge praktiske sykehjem, der det er lett å få pasientene inn og ut. Slik det er i dag, er det mange steder med lite trivelige uteområder, som ligger langt unna de forskjellige avdelingene. Tenk om alle avdelinger kunne hatt en kjempeveranda, der alle kunne sitte ute i sola, i det minste? Jaja, det er lov å drømme.

5 kommentarer

15.04.2008 kl.22:40

Trist at det er slik på sykehjem at de ikke har tid til pasientene sine. Frisk luft burde selfølgelig være en rettighet for de som øsnker det. En trilletur om dagen er vel ikke mye forlangt egentlig?Nå er det nok ikke alle som ønsker seg ut fordi de kanskje er for syke, men de som vil burde jo fått gjort det.Skriver litt selv om dette med travle pleiere på denne posten:http://tordenlill.wordpress.com/2008/02/20/d%c3%b8den/Denne posten handler først om døden og så forteller jeg litt om min bestemor som sitter på sykehjem og hennes opplevelse av det.

Fredrik

15.04.2008 kl.22:53

Det at folk treffes før og etter rapport og prater om løst er fast er også viktig. Hvis ikke de ansatte får snakket sammen, så går det utover arbeidsmiljøet. Det som trengs er å øke grunnbemanningen. Da må man øke vanlig lønnsskatt i samfunnet med 1% på alle arbeidstakere og så doble antall ansatte på sykehjemmene.

Dronningpresidenten

15.04.2008 kl.23:02

Tordenlill: jeg skal sjekke, om ikke i kveld. :)Fredrik: her er jeg ikke enig. I mange andre yrker kreves det av arbeidstakerne at de skal omgåes i pauser og lunsj. Jeg ser ikke noe problem i at vi tar bort noe av all pratingen som foregår på rapportrommet. Når det gjelder den faglige samtalen, så må det alltid være rom for den, NÅR man lurer på noe, vedrørende en pasient. Det er helt feil, også med tanke på taushetsplikten, at alle skal ha fullstendig innsyn i alt om alle pasientene. Hvis man dobler antallet ansatte på sykehjem, så ville det ha blitt alt for lite å gjøre for de som jobbet der. Det som kreves er at alle som skal være på jobb er på jobb. Det er alt for mange sykemeldinger. Ved å øke bemanningen litt, vil det være rom for sykemeldinger, uten at de andre må jobbe seg ihjel. Såklart er jeg enig i at helsevesenet trenger flere av de berømmelige hendene, men en dobling ville vært for mye.

Ragnhild

23.04.2008 kl.21:26

Du har mye rett i det du sier med at folk bruker mye tid til å snakke om hvor travelt de har det, istedenfor å være sammen med pasientene.Det er dessverre mange som arbeider på sykehjem som virker slitne av jobben sin og godt kunne ha godt av å skifte beite (etter min personlige oppfatning). I min tid i eldreomsorgen (som sommervikar i praksis som sykepleierstudent og ekstravakt) har jeg derimot sjelden møtt sykehjemspasienter som var såpass til beins som den eldre damen jeg så på tv-nyhetene om denne saken - men når det var godt vær mener jeg å huske at de fleste av oss prøvde å hjelpe de som ville ut i rullestolen sin eller med rullator ut for å sitte i solen eller trille de en tur rundt huset (eller andre tilgjengelige småturer) - selv om veldig mange gjerne ville inn igjen med en gang på grunn av trekk, for varmt, for kaldt, for lyst, i det hele tatt...Når det gjelder rapportering skal all rapport foregå skriftlig i tillegg til den muntlige - det hender dessverre at dette unnlates når alt "er som vanlig", men det *skal* ikke være bare muntlig rapport på sykehjem heller.Stille rapport har jeg ikke noen erfaring med, men det blir jo stadig vanligere i sykehussammenheng ihvertfall.

Lill

27.04.2008 kl.11:24

Jada, jeg er enig i at mange eldre faktisk ikke vil ut. Likevel står jeg for det jeg mener ang. alt for mye prating rundt rapporten.I hjemmesykepleien der jeg var i praksis, fantes det pasienter som det nærmest ikke var dokumentert noe som helst på. Ikke annet enn "kvittering", som betydde at man hadde vært der, og alt var som vanlig. Likevel ble samme pasient diskutert opp og ned på rapportrommet. Masse informasjon som aldri når nestemann som skal hjem dit. Det er et problem, og det problemet tror jeg man løser litt bedre med stille rapport. For da MÅ man dokumentere mer. Generelt synes jeg også sykehusrapportene er mye mer effektive og profesjonelle enn det jeg har opplevd i det kommunale helsevesenet, men det kan være lokale forhold som gjør dette.

Skriv en ny kommentar

Dronningpresidenten

Dronningpresidenten

35, Rygge

Djevelsk god tid. Engasjert i politikk, med hjertet på venstresida. Skriver om fortid og framtid. Delvis anonymt, det er noen tekster det er skummelt å legge ut.

Kategorier

Arkiv

hits