counter hit make

=Oslo, modig og velskrevet

Etter å ha besøkt en venninne i en av Oslos østlige drabantbyer, satt jeg på t-banen på vei til Oslo S. Da banen stoppet på Grønland så jeg en kvinne som var ute og solgte =Oslo. Dette bladet som koster førti kroner, og selgeren får halvparten. Jeg hadde hørt om dette bladet før, og tenkte "Åh, det har jeg lyst på". Det var første gang jeg møtte en slik selger, men jeg har vært veldig nysgjerrig på magasinet helt siden jeg hørte om det første gang. Heldigvis gikk kvinnen på t-banen og begynte å spørre de reisende om de ville kjøpe. Det er sjelden jeg har harde kontanter, takket være kortsamfunnet, men i dag hadde jeg heldigvis nok penger til akkurat dette formålet, og jeg fikk utlevert et flott blad pakket inn i plast. Det ble puttet i bagen med tanke på å fungere som reiselektyre på toget hjem til Moss.

Det første som slo meg er at det ikke er reklame i bladet. Layouten og fotografiene er imponerende, og tykkelsen på bladet er reell, jeg greide å lese 33 sider på den førti minutter lange togturen (jeg er en meget kjapp leser), og det er ca halve bladet. I løpet av ettermiddagen leste jeg resten av bladet, og jeg må si det er gjennomgående høy kvalitet ,og etter min mening er de modige og tør muligens å ta opp temaer som blir ansett for å være noenlunde politisk ukorrekte.

Dette nummeret hadde et hovedtema som var Folkeslag. Ved hjelp av eksterne og interne skribenter og kåsører har de angrepet dette temaet fra mange forskjellige vinkler. Walid Al-Kubaisi og Aslam Ashan forteller om det voldsomme kultursjokket ved å komme til Norge. Vebjørn Selbekk ble intervjuet i forbindelse med karikaturstriden, og Toril Fiskerstrand i forbindelse med NRKs skjulte mikrofon i høst. Bladet tar opp temaer som ytringsfrihet og en kulturell lavterskel i politikken. Dette med at dersom kritikk rammer en minoritet så bør man helst ikke snakke om dette, for da er man rasist. Hege Storhaug, informasjonsleder i Human Rights Service, ble intervjuet, og tør å si ting i sitt intervju som ville ha gjort henne til "lite tolerant" overfor islam, dersom hun hadde jobbet med noe annet. Hun forteller om en engelsk blogger som det er utstedt arrestordre på i forbindelse med et islamkritiserende innlegg, i Canada er det en muhammedtrykkende redaktør som stilles til rette for en menneskerettighetskommisjon. Ytringsfriheten, som var et av hovedprinsippene ved den franske og amerikanske revolusjonen, er under voldsomt press, mener hun.

I Irland finnes det et folkeslag, en segregert gruppe som kalles for Reisende (Travellers). De er visstnok genetisk lik andre irer, men segresjonen har foregått siden keltisk tid. I bladet får vi et innblikk i hva denne kulturen innebærer, hva forskjellen er fra andre irer og ja, at de faktisk eksisterer. Denne gruppen mennesker må jeg ærlig innrømme at jeg aldri har hørt om før. Altså, bladet lærte meg noe nytt (og muligens nyttig).

At bistandsmidlene blir satt spørsmål ved, er nærmest uunngåelig i disse dager, da halvparten av norges bistandsmidler antaes å være borte i korrupsjon. Det antydes at lokale bønder i Somalia ble utkonkurrert av gratis korn fra USA (et ikke helt utenkelig fenomen), og det antydes at politisk vilje til å gjøre de riktige valgene i bistandsspørsmål har manglet, siden det fortsatt mangler medisiner, myggnett og fødselshjelp. Vi har gitt billioner av kroner, uten å sørge for at disse essensielle tiltakene blir gjennomført, skriver Fredrik Syversen, direktør for næringsutvikling i IKT Norge.

Resten av bladet består av en kulturell del, redaksjonelt småstoff og stoff som omhandler selgerne av bladet og deres venner. Et par av selgerne bidrar også til bladet, ved å skrive reportasjer/dagboknotater som så kommer på trykk.

Neste gang jeg er i Oslo, kommer jeg til å lete etter selgere av dette bladet. Det er i høy kvalitet, i tillegg til at det hjelper mennesker som av en eller annen grunn har mistet livsgrunnlaget, kan få muligheten til å tjene sine egne penger på en anstendig måte.

Stoff jeg referer til er kun å finne i tekstutgaven, men eldre utgaver av bladet kan bestilles ved å gå inn på www.erlikoslo.no.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Dronningpresidenten

Dronningpresidenten

35, Rygge

Djevelsk god tid. Engasjert i politikk, med hjertet på venstresida. Skriver om fortid og framtid. Delvis anonymt, det er noen tekster det er skummelt å legge ut.

Kategorier

Arkiv

hits