counter hit make

Fra IRC til blogg (en historie om krangling).

Hun har hengt med i internettverdenen en stund. Først da foreldrene hennes fikk internett. Litt senere enn mange av de andre, men absolutt ikke for sent. Ved hjelp av nysgjerrighet og noen gode venner fant hun raskt ut av ting. Spesielt dette nye: Hvordan Finne Andre Mennesker Ved Hjelp Av Dette Nye Instrumentet. IRC var tingen. Det oppsto store kanaler, der "alle var venner". Noen ble etter hvert grunnleggende skeptiske til dette nye. Der man hadde brukt mIRC, begynte flere å bruke pIRC (som visstnok var en sikrere variant, her er hun litt usikker). Det var tvingende nødvendig å logge alle samtaler i minst 2 døgn i tilfelle man var nødt til "å melde fra", enten til OP, eller til alle de andre brukerne. Dersom noen var slemme var det viktig at alle fikk vite om det, og da gjerne med bevis. Det hendte også at noen skiftet nick for "å lage bråk", finne ny informasjon eller bare for moro skyld (å se hva som skjer). Dette falt ikke i god jord, og det store felleskapet arrangerte i hvert tilfelle en stor aksjon for å "sette på plass denne store, stygge, slemme som ødelegger for alle oss som bare koser oss". Sånn regulerte samfunnet seg, noen kom og noen gikk, men hun deltok aldri i lynsjingen. Hun tok avstand ved å ikke delta i de opphetede kranglene.

En stund etter ville skjebnen det sånn at hun skulle leve uten PC i noen år (av og til er kjøleskap viktigere enn datamaskin, sånne ting).

Hennes tilbakekomst til den virtuelle verdenen besto i en blink-konto, og msn. Ganske mange år etter, altså, men hun følte seg ikke akterutseilt. Hun registrerte at blink besto av mennesker som var anonyme, og de likte å diskutere ting. IRC, da hun brukte det, ble mest brukt til det rent sosiale, så dette var nytt for henne. Hun koste seg i debattene. Å endelig få si ting hun mener, til mennesker som faktisk var interesserte, var en ny opplevelse. Meningene hennes ble også tatt hensyn til, hun fikk følelsen av at noe av det hun sa ble tatt til seg av de andre debattantene.

Det slo henne etter en stund at en god del av debattantene var i overkant kranglevorne (ev. hårsåre). De lot seg lett provosere av ting som ble sagt, og de tolket også alt i verste mening. Noen provoserte med vilje, ved å si (og muligens mene) ting som de visste ville bli reagert på blant de andre deltakerne. Også her var det lynsjestemning dersom noen "oppførte seg ufint", og det verserte lange kjedebrev der man "tok avstand" fra oppførselen hos denne og denne debattanten. Hun svarte aldri på disse kjedebrevene. Aldri anmeldte hun noen av dem til blink-styret, og hun tok avstand fra ting ved å ikke nærme seg de opphetede debattene. Kanskje hun bidro med en faktaopplysning, dersom dette var påkrevd, ellers ikke.

Likevel var hun fascinert av temaet: hva er det som gjør nettsamfunn sårbare for krangling, kaving og omveltninger? Hun ser at det viser seg i alle typer nettsamfunn. Lokale fotballforum, store nasjonale forum og i bloggverdenen. Det lures, det narres, det plages og provoseres.

Hun tror hun har noen holdepunkter. Samlingen av mennesker som aldri ville ha hatt noe til felles IRL (som det jo heter), mangelen på tonefall og non-verbal kommunikasjon gjennom det skrevne ord og muligens muligheten til å gjemme seg bak en anonym fasade. Til sist bestemmer hun seg hva hun skal gjøre. Hun skal følge med (interessert som hun er i sosiale konstellasjoner, spesielt de store og merkelige som forekommer på internett) og hun skal prøve å holde seg unna disse uenighetene selv, slik hun alltid har unngått det tidligere.

5 kommentarer

Iversen

10.03.2008 kl.18:36

Vent... Logge samtaler i to dager? Neinei. To år, tenker jeg vi sier. Irc var herlig.

Dronningpresidenten

10.03.2008 kl.18:40

Jeg hadde jo ikke egen PC på den tiden, så jeg logget minst mulig. Men jeg fikk beskjed av andre at jeg "måtte" logge i tilfelle det "oppsto noe". Etter min mening er det litt som å forvente seg bråk. Logge for moro skyld, for å gjenopplive samtaler osv., det er noe annet, her var intensjonen helt klart at man skulle ta folk for ting de sa.

Dronningpresidenten

10.03.2008 kl.18:43

Forresten, så henger jeg litt på IRC enda. :) Herlig, ja! Jeg og alle de nostalgiske nerdene.

Helge

10.03.2008 kl.19:27

Altså, irc er imho like aktuelt i dag som det var for 10 år siden. MSN er håpløst ustabilt og kommerst. Jeg ser heller at alle vennene mine brukte IRC framfor MSN!

Dronningpresidenten

10.03.2008 kl.19:33

Tja, der er jeg ikke enig. Men det er nok en sak om smak og behag. :)

Skriv en ny kommentar

Dronningpresidenten

Dronningpresidenten

35, Rygge

Djevelsk god tid. Engasjert i politikk, med hjertet på venstresida. Skriver om fortid og framtid. Delvis anonymt, det er noen tekster det er skummelt å legge ut.

Kategorier

Arkiv

hits