counter hit make

8. mars og bloggtog

Sonitus arrangerer bloggtog i anledning kvinnedagen, visstnok for tredje gang. Ny som jeg er i gamet, vet jeg lite om prosjektet. Det kan godt hende at dette er et kjempetiltak. Likevel får jeg litt flau smak i munnen av ordene feminisme, kvinnedag og 8. mars.

Hva kommer dette av? Jeg er jo ikke i mot likelønn, eller å få kvinner inn på alle arenaer i arbeidslivet. I tillegg mener jeg jo at jeg faktisk er like mye verdt som en hvilken som helst mann (eller mer)(kanskje ikke kongen og statsministeren, da, men dere skjønner poenget). Hva er det da som gjør at jeg vegrer meg veldig for å kalle meg feminist?

Feminisme er av en eller annen grunn forbeholdt de venstreradikale. I det noen kaller seg feminister blir de tillagt meget røde indre verdier. Man kan si mye om meg, men særlig rød er jeg ikke, og jeg har ikke noe spesielt ønske om å bli tatt for å være det heller.

Jeg har aldri feiret 8. mars. Dette blir første gangen jeg i det hele tatt gjør noe for å markere dagen. Jeg har vært politisk aktiv i Unge Høyre i flere år (ikke nå lenger), og vi hadde ingen tradisjon for å markere dette på noe vis. Og skulle vi markert dagen, så måtte vi gjort det på vår egen måte. Jeg hadde aldri kunnet gå under de parolene som rødfeministene gjør. Spesielt er det én parole som er litt skremmende nå i år. "Frihet og trygghet til kvinner og barn i Afghanistan. Send soldatene hjem, NÅ!" (fritt etter hukommelsen). Beklager, jeg tror virkelig ikke at å overlate kvinner og barn tilbake til Taliban er den gode idéen som de radikale tydeligvis mener det er.

Men, likevel, gratulerer med dagen alle kvinner der ute (og menn om dere er misunnelige eller har bursdag). Kvinnesak har gjennom de siste 200 år vært veldig viktig, og har gitt oss den posisjonen vi har (til nå) i samfunnet. Vi trenger ikke å være helt fornøyde, men jeg ønsker altså ikke å blande min kvinnesak inn i den knallrøde sosialistiske feminismen som ser ut til å eie denne dagen.

7 kommentarer

lille damen

08.03.2008 kl.13:29

Vi er mange som ikke identifiserer oss med det sosialistiske tankegodset, og vi har ikke mindre rett til å kalle oss feminister av den grunn. Ordet feminisme er bare forbeholdt venstreradikale så lenge man godtar at det forbeholdes venstreradikale. Men det er like ufornuftig som å si at man er den beste antirasisten om man er medlem av det eller det politiske partiet. Jeg synes ikke du må feire 8. mars på en spesiell måte. Men jeg synes ikke du skal få flau smak i munnen av ordet "feminist". Det burde være et opplagt ord å kunne bruke om seg selv, uansett partitilknytning!(Ser ut til at dette blir en fin blogg, forresten!)

HellYeah!

08.03.2008 kl.13:34

0803 bloggen ble blant annet opprettet da veldig mange bloggere benyttet 8.mars på å markere sin motstand mot feminisme og kvinnesak, på den bloggen har enhver mulighet til å delta også de som ikke er fra venstresida.Gratulerer med dagen og ha en strålende dag videre!

Dronningpresidenten

08.03.2008 kl.14:07

Lille damen: Først og fremst takk. Det jeg mente er at dersom jeg sier til noen at jeg er feminist, så blir jeg mest sannsynlig nødt til å forsvare en mengde sosialistiske verdier. Derfor lar jeg heller være å kalle meg feminist, uten at det ødelegger mitt syn på kvinnesak forøvrig. HellYeah: Jeg så at det var mange innfallsvinkler på Sonitus, ja. Og det er jeg i grunnen veldig glad for. Alt som kan bidre til å "spre" kvinnesaken utover flere ideologier og politiske retninger er til god hjelp, spør du meg.

Avil

09.03.2008 kl.20:16

Eg har aldri vore sosialist, men eg er for likestilling, så eg er då feminist.

Dronningpresidenten

09.03.2008 kl.20:35

Det er bra at du sier det, synes jeg. For min del er er hverken dagen eller begrepet det viktige. Det som er viktig er kampen for likestilling. Kall meg gjerne feminist, men de gangene _jeg_ har kalt meg det, så har det ikke kommet noe positivt ut av det. Også fordi jeg av såkalte "knallrøde sosialister" ikke har rett til å kalle meg det fordi jeg ikke støtter de "Riktige Sakene". Altså sakene som står i de ultrarøde parolene (sistnevnte fra min fortid som politiker).

Avil

10.03.2008 kl.12:59

Eg og du er då også med på å bestemme kva "feminist" betyr.Såkalla knallraude sosialistar pleier jo vere uovertruffe samde med seg sjølv om at dei Veit Best. Det gjev dei ikkje rett.

Dronningpresidenten

10.03.2008 kl.15:47

1. Jeg er enig med deg, argumentasjonen er uovertruffen.2. Jeg bare synes ikke at det begrepet er så viktig at jeg velger å slåss for det. Sakene er viktigere. Men kanskje jeg burde tørre mer å kalle meg feminist. Spesielt i situasjoner der hverdagsdiskrimineringen kicker inn. Der tror jeg vi er for slappe med å si fra. Jmf. situasjonen med hjelpepleier og forskerfrakk (hvilket forresten var et veldig tankevekkende bidrag). Vi tror vi har kommet så langt, men likevel så sitter det i den berømmelige "folkesjela".

Skriv en ny kommentar

Dronningpresidenten

Dronningpresidenten

35, Rygge

Djevelsk god tid. Engasjert i politikk, med hjertet på venstresida. Skriver om fortid og framtid. Delvis anonymt, det er noen tekster det er skummelt å legge ut.

Kategorier

Arkiv

hits