counter hit make

Grensen

Selv om jeg er fra Øst-Finnmark, så har jeg ikke vokst opp der. Likevel har jeg mange minner fra lange ferier, og har hørt mange fortelle historier relatert til den russiske grensen. I dette innlegget har jeg lyst til å gi dere et innblikk i hvordan det er å bo langs en meget bevoktet strekning.

For tolv år siden var min far, en venninne og jeg på treriksrøysa øverst i Pasvikdalen. Dette er et sted der tre land med tre forskjellige tidssoner møtes ved en varde. Visstnok er dette eneste stedet i verden der tre tidssoner møtes på denne måten. Landene jeg snakker om, er Norge, Finland og Russland. Ved røysa sto min far i skogkanten på norsk side, mens jeg og min venninne satte ben over på russisk side, spiste russiske blåbær, og tok bilde av alle sidene av varden.

To dager senere kunne vi lese i lokalavisen at det var et stort problem med turister som ikke hadde respekt for grensereglementet, og dersom dette vedvarte var forsvaret nødt til å stenge treriksrøysa. Neste garnisjonssjef strammet ordentlig inn på vaktholdet. Jeg var på treriksrøysa for 7 år siden også. Da ble vi møtt i skogen av en soldat som gjorde oss oppmerksom på reglementet, og i tillegg kom det en hundepatrulje og gikk sammen med oss siste veien til røysa. Ikke mye rom for grenseovertredelser der, nei.

Det som er litt spesielt med den norsk-russiske grensen er at på norsk side bor det mennesker helt ned til elva. Vi har lov til å kjøre scooter på norsk side av elven om vinteren, og båt på sommeren. Noen steder er elven veldig smal, men det er likevel lov å ferdes der. På russisk side, derimot, er det kun de som jobber med vannkraft og soldater som har lov til å ferdes langs grensen. Fra Grense-Jakobselv til Svartehavet går verdens lengste grensegjerde, bevoktet og med alarm hele veien. I tillegg er det piggtråd noen meter før og etter gjerdet. Avhoppere er Russland enda redd for. Før var denne grensen på 2 kilometer, og de som skulle ferdes nærmere Norge enn det måtte ha egen tillatelse. Under Putin har denne grensen blitt hevet til 200 kilometer. 20 mil altså. Det innebærer at dersom man skal reise til Russland, så har man ikke lov til å stoppe i de nærmeste byene. Uten denne spesielle tillatelsen vel og merke. Det ligger tre byer ganske nært Norge. Alle med rundt 20000 innbyggere, og vil de ha besøk, må det søkes spesielt.

Likevel klarer folk å hoppe av. Det fortelles en historie om en familie i Pasvik som fikk våt russer på døra. Visstnok hadde han hoppet stav over gjerdet, og svømt over elva. Undres på om han ikke kunne ha søkt visum, og kommet inn over Storskog heller?
dscf0175

Grensestolpe på norsk side av elven. Den russiske er rød og blå, men det er dessverre ikke lov å ta bilde av dem.dscf0172
Grenseskiltet på Utnes, Svanvik.


dscf0176
Dette er faktisk Russland. Bildet er tatt fra norsk side.Dersom det er noen som synes dette er interessant, kan jeg skrive flere poster om samme tema.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Dronningpresidenten

Dronningpresidenten

35, Rygge

Djevelsk god tid. Engasjert i politikk, med hjertet på venstresida. Skriver om fortid og framtid. Delvis anonymt, det er noen tekster det er skummelt å legge ut.

Kategorier

Arkiv

hits